Pokrenuta likvidacija Hercegovina osiguranja

Bez autora
Feb 10 2011

Pozivom povjerenicima koji potražuju novac od Hercegovina osiguranja, da se prijave u mostarski Općinski sud sa svojim potraživanjima, i službeno je započeo postupak likvidacije ove hercegovačke osiguravajuće kuće. Za likvidacijskog upravitelja izabran je Žarko Zovko. Naime, Hercegovina osiguranje je početkom 2010. godine zapala u probleme jer nije imala dovoljno novca da isplati police životnog osiguranja, koje su istekle krajem 2009. godine. Privremeni upravitelj Hercegovina osiguranja, Agencija za nadzor rada osiguranja FBiH tada je blokirala račune ove osiguravajuće kuće, i pošto ništa nisu mogli plaćati u polovini desetog mjeseca im je oduzeta licenca, a tužili su ih i brojni korisnici. Od tada onii ne mogu nijednu polisu ni za jedan vid osiguranja izdati. Stoga je predloženo da se pokrene postupak likvidicaje kako bi se namirili potraživači i 12. januara ove godine je Općinski sud u Mostaru donio rješenje da se pristupa postupku likvidacije.

Pokrenuta likvidacija Hercegovina osiguranjaPozivom povjerenicima koji potražuju novac od Hercegovina osiguranja, da se prijave u mostarski Općinski sud sa svojim potraživanjima, i službeno je započeo postupak likvidacije ove hercegovačke osiguravajuće kuće.

Za likvidacijskog upravitelja izabran je Žarko Zovko.

Nedostatak novca

Naime, Hercegovina osiguranje je početkom 2010. godine zapala u probleme jer nije imala dovoljno novca da isplati police životnog osiguranja, koje su istekle krajem 2009. godine. Kako za "San" objašnjava Ivan Krištić, privremeni upravitelj Hercegovina osiguranja, Agencija za nadzor rada osiguranja FBiH tada je blokirala račune ove osiguravajuće kuće, i pošto ništa nisu mogli plaćati u polovini desetog mjeseca im je oduzeta licenca, a tužili su ih i brojni korisnici.

- Od tada mi ne možemo nijednu policu ni za jedan vid osiguranja izdati. Stoga je predloženo da se pokrene postupak likvidicaje kako bi se namirili potraživači i 12. januara ove godine je Općinski sud u Mostaru donio rješenje da se pristupa postupku likvidacije. Općinski sud je zatrpan tužbama, ali se sad svi postupci protiv Hercegovina osiguranja ukidaju, jer u postupku likvidacije treba svoja potraživanja prijaviti Općinskom sudu u Mostaru - objašnjava Krištić.

Općinski sud je, pokrenuvši likvidacijski postupak, likvidacijskog upravitelja koji radi u kordinaciji sa Krištićem, zadužio da odmah izvrši popis imovine i popis povjeritelja i obaveza društva te da navedene popise dostavi likvidacijskom sucu. Prema nekim grubim podacima Hercegovina osiguranje po osnovu životnog osiguranja duguje oko 10, 5 miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik